17 november 2016: wedstrijd Wim Kuijper Trofee “Harmonie/harmonieus”

Wim Kuijper-Trofee 2016: opdracht ‘Harmonie/Harmonieus’.  

Op 17 november kwamen 23 clubleden naar ’t Web om getuige te zijn van de beoordelingen van de foto’s die gemaakt zijn voor bovengenoemde opdracht.

De externe jury was dit keer de altijd enthousiaste Ciska van Leusden, bekend van het ‘Cursusproject Loenen’, die er menig uurtje in heeft gestoken om, helaas, maar 17 ingezonden foto’s te bekijken, te beoordelen en van commentaar te voorzien.

Het eerste deel van de avond bestond uit de presentatie van alle in passe-partout gestoken, originele foto’s op de prikborden en de digitaal ingeleverde foto’s via het grote scherm. Na de bevindingen van Ciska kon de betreffende fotograaf zijn of haar visie/uitleg geven. Hieruit bleek eens te meer hoe een ieder naar een foto kijkt en vooral hoe subjectief het ook is.

Tijdens de pauze namen de zenuwen én de spanning toe over welke ‘plaatjesmakers’ het denkbeeldige ‘erepodium’ mochten gaan betreden, oftewel: wie zou de felbegeerde winnaar worden van deze bijzondere trofee, die je dan ook nog eens een héél jaar lang aan familie, vrienden, kennissen en buren kan laten zien, en wie er tweede en derde zouden worden.

Gelukkig voor de 17 inzenders duurde de pauze maar een kwartier en kwam Ciska met de verlossende uitslag: de enige mannelijke geluksvogel bleek Giel Gulpers. Na enige verbaasdheid ging hij ‘volledig uit z’n dak’ toen zijn foto van het groene houten dak aan de binnenkant van de Pauluskerk in Breukelen als 3e was genomineerd. Een foto met één en al harmonie: links, rechts en in het midden allerlei elementen, zoals o.a. de verlichtingsarmaturen en het orgel.

Op de 2e plaats kwam Elly Lodewijkx ‘uit de bus’: pas een paar maanden lid van de fotoclub en nú al een beloning!! Dat belooft wat voor de toekomst!! Een zwart/wit foto van een Cubaans (of Nederlands?) kwartet musici vóór een pand van de HEMA. Het is te hopen dat de druk voor haar niet té groot wordt na dit, wellicht voor haar, onverwacht succes!!

De winnaar (of beter gezegd: de winnares) van de ‘Wim Kuijper-Trofee’ werd Thea de Bruin met een érg leuke foto (genomen met een compactcamera!!) van een kudde ‘uit het beeld’ weglopende koeien op een aan beide kanten van veel groen voorzien bospad, dat tevens een mooie kadrering opleverde. Een ‘blote konten’-foto! De altijd goedlachse Thea gaf maar meteen aan volgend jaar de koeien aan de ‘voorkant’ te gaan fotograferen (waarschijnlijk dacht ze stiekem dan wéér te kunnen gaan winnen). Jammer dat er geen Harmonie-orkest aanwezig was om het feest te completeren!

Na het overdonderend, harmonieus applaus van alle niet-winnaars en het uitreiken van de trofee en de flessen wijn kwam ook

aan deze avond weer een eind en ging Thea met een brede glimlach én zwaarbeladen met haar winnende foto in passe-partout, een fles wijn, haar tas, een hoofd vol emoties en natuurlijk de behoorlijk zware ‘WK-trofee’ de regen in en naar huis, alwaar ze vermoedelijk, door al die emoties, de slaap niet heeft kunnen vatten.

Tot slot nog de hartelijke dank aan Ciska voor de genomen moeite. Ik hoop dat ze geniet van haar wijnkeuze en wellicht tot een volgende keer!

Fred Heubel.