19 oktober: Wedstrijd “straatfotografie” in zwart/wit + surprise

Op straat gebeurt zo ontzettend veel. Sommige dingen zijn zo vertrouwd dat het geen eens meer opvalt, totdat je erop gaat letten.

Er bestaat veel verwarring over wat straatfotografie nu eigenlijk is,
kort samengevat volgens wikipedia:

Straatfotografie is een fotografiegenre waarbij mensen op publieke plaatsen zoals straten, parken en metrostations gefotografeerd worden zonder dat ze zich daar bewust van zijn. Het is een kunstzinnige vorm van candidcamerafotografie die natuurlijke in plaats van geposeerde foto’s oplevert. Straatfotografie blijft evenwel een moeilijk te definiëren genre, omdat het zich op het kruispunt bevindt van documentaire fotografie, het toeristisch kiekje en het fotojournalisme dat zich op faits divers richt. Straatfotografie is verwant aan documentaire en journalistieke fotografie, met dit verschil dat niet de inhoud, maar de kunst van het fotograferen primeert.

Voorbeelden kun je bijvoorbeeld op onderstaande website vinden:
www.straatfotografie.nl/toppers

Foto’s voor deze wedstrijd in passe-partout aanleveren en digitaal.
Let op! Het dient een zwart wit foto te zijn.
voorwaarden inzenden digitale foto’s

De avond zelf op 19 oktober:
Op deze fijne, zachte nazomeravond zat onze kleine zaal goed vol. Vol verwachting voor de verrassingspresentatie van ??? Maar we hadden eerst nog de inzendingen van de opdracht “zwartwit straatfotografie”. Ron heeft dit op een “anders dan anders” manier op zich genomen: uitleg over het begrip, de elementen die een rol spelen om tot het “perfecte” plaatje te komen en voorbeelden van veranderingen om dit te illustreren. Helaas moest het, omwille van het programma, wat snel gebeuren waardoor, jammer genoeg de fotografen zelf geen toelichting konden geven en de interactie beperkt bleef.

 

Na de pauze …..

Toen kwamen de Badboys. 
1.5 jaar van voorbereiding en trial and error leidde naar een prachtige, krachtige climax van rondvliegende scherven, klotsend bier en schuimpatronen ! Dit door een geestige tutorial (film) ingeleid en daarna door een film “the making of Glass II”, die op zich al een knap staaltje van creativiteit waren. Tot slot onthulden ze een klein dozijn ingelijste foto’s van professionele kwaliteit die m.i. zo in de directiekamers van bierbrouwers kunnen hangen.

link naar de film (tijdelijk online te zien) op website van Badboy Ed

en ook  de foto’s: website Badboy Ad of website Badboy Edwin

Proost op een bijzonder geslaagde avond !