in 2018 bestaan we 60 jaar: onze geschiedenis

 

De club is opgericht op 28 februari 1958, nu dus 60 jaar geleden.

Dit jaar zullen we deze mooie leeftijd vieren, o.a. met een Open Dag in november. Toch is het leuk om nu, rond de echte verjaardag even stil te staan bij de beginjaren. Bij een vorig jubileum, 20 jaar geleden, heeft Annette Majer (zus van Manon) een video-interview gehouden met een van de oprichters van de club: Joop Lamme, die eerder een fotozaak had aan de Dorpsstraat. De oorspronkelijke film van Johan de Veer is hopelijk nog ergens in het archief terug te vinden. Manon heeft de uitspraken van Joop Lamme destijds uitgewerkt:

 

 

 

 

 

 

Op de foto uit 1958 drie oprichters van de fotoclub “Loenen”: Wim Kuijper, Co Blok en Jaap Groot bekijken de eerste foto’s. De vierde oprichter, Joop Lamme, zette het drietal op de gevoelige plaat.

 

De Fotoclub Loenen is in 1958 opgericht. Het idee kwam waarschijnlijk van de heer Blok. Na een oproep in de plaatselijke krant waren er 4 enthousiaste leden. Zij kwamen eerst samen bij de heer Lamme thuis, later werd in Pannenkoekenhuis Vriens de fotoclub een feit. Men betaalde zo ongeveer 50 cent per maand. Al gauw was er genoeg materiaal voor een fototentoonstelling. Dit bracht wel kosten met zich mee voor borden en dergelijke. Dit werd opgelost door tussen de films en diaseries reclamedia’s te plaatsen.

De jaarlijkse tentoonstellingen werden in de Lichtkring gehouden. Het fotowerk werd gedurende het jaar al geselecteerd. Bij besprekingen was de heer Blok berucht om zijn ‘bijsnijden’ van de foto’s waardoor het gebeurde dat een foto van 20 bij 30 cm het formaat van een briefkaart kreeg.

De eerste 10 jaar was er altijd genoeg materiaal. Toen werd het minder, volgens de heer Lamme door de intrede van de televisie.  Toen bleek dat Wim Kuijper en hij als enigen nog foto’s inleverden had hij er geen zin meer in en hield het in 1974 voor gezien. De leukste herinneringen heeft hij aan de sinterklaasavonden.

Een leuke anekdote die de heer Lamme ons nog wist te vertellen:

Op een dag kwam Piet van Riet bij hem in de winkel met een mooie foto van een blote dame; het bijzondere was dat ze doormidden was gezaagd, zodat de billen en de buste aan dezelfde kant zaten. Ze vonden dat ze daar op de fotoclub iets leuks mee moesten doen.

Op een avond dat leden hun vakantiedia’s mochten vertonen werd stiekem een dia van de bewuste foto als voorlaatste in een diamagazijn geplaatst. De maker van de dia’s was druk aan het vertellen over zijn vakantie. “Ze hebben in Oostenrijk ook van die mooie standbeelden…” en daar kwam de bewuste dia op het scherm. De zaal, 25 mensen, brulde van het lachen, maar de maker van de diaserie vond het maar een gemene streek en is boos weggelopen. Het heeft nog wel 2 maanden geduurd, maar uiteindelijk is alles uitgepraat en kon de maker er zelf ook om lachen.